top of page
Пошук
  • Фото автораКДК Партнерс

Штраф Держпраці: платити чи не платити?

Оновлено: 20 лист. 2019 р.


Як адвокати KDK Partners допомогли Філіпс Україна не сплачувати намальовані штрафи.

У конфліктних ситуаціях із органами державної влади, останні в очах клієнта часто здаються на крок попереду. Однак, досвідчені юристи знають, де шукати «слабкі місця», на яких аргументах будувати правову позицію, і в результаті - допомогти клієнту зберегти його кошти.

Уявімо ситуацію: Ви – засновник або ж керівник успішного підприємства. Налагоджені бізнес-процеси, стабільно зростаючий прибуток, задоволені працівники та серйозна репутація на ринку. І ось навіть працівники не бідкаються, але Держпраці потирає руки: мовляв, здійснили перевірку, виявили формальне порушення у вигляді недоплати за надурочні роботи, сплачуйте штраф. Перевіряючі не обтяжують себе з’ясуванням усіх обставин та збором належних доказів, не беруть до уваги ймовірність описки у табелі обліку робочого часу, навіть якщо працівники в один голос заявляють, що фактичного «перепрацювання» не було.

Однак, якщо Ви, як і наш Клієнт, впевнені у добросовісності своїх менеджерів з персоналу, які не дозволяють працівникам затримуватися на роботі довше потрібного або ж слідкують за виплатою кожної надурочної години, не поспішайте сплачувати штраф. Представники органів державної влади теж можуть помилятися. Радимо попередньо звернутися за консультацією до кваліфікованих юристів, які знайдуть спосіб вирішення проблеми та допоможуть зберегти гроші бізнесу.

Захищаючи інтереси клієнта, наші юристи зіштовхнулись із непоодинокими порушеннями Порядку накладання штрафів зі сторони Державної служби України з питань праці.

Зафіксували одне, кошти стягують за інше. Помилка чи художня витівка? Та чи взагалі є різниця? В будь-якому разі, така «творчість» Держпраці могла коштувати нашому клієнту понад 890 тисяч в українській валюті. Ми ж розуміємо, що державний орган – не художник, якому в ході творчого процесу в голову можуть приходити нові ідеї. Він, перш за все, повинен керуватися ст. 19 Конституції України та діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до Порядку накладення штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення посадова особа складає постанову про накладення штрафу на підставі акта про виявлення під час перевірки суб’єкта господарювання або роботодавця ознак порушення законодавства про працю.

Натомість, обставини, зазначені в постанові Держпраці про накладення штрафу, не у повній мірі відповідали обставинам, зафіксованим в акті перевірки, на підставі якого виносилась така постанова. Ця недбалість перевіряючих була успішно використана у суді при оскарженні штрафу.

Окрім цього, Порядок каже: «Якщо вже й малювати штрафи, то чітко по ескізу. І запрошення на таку художню виставку потрібно надсилати завчасно».

Зокрема, законодавством передбачено, що про розгляд справи уповноважені посадові особи письмово повідомляють роботодавців не пізніше, ніж за п`ять днів до дати розгляду.

Наш клієнт отримав повідомлення за один день до розгляду справи. Скажете, він був повідомлений? А суд відповість - неналежно повідомлений, що підтверджує ще одне порушення вже згаданого Порядку.

У результаті розгляду справи суд ухвалив рішення про повне задоволення позову Філіпс Україна та скасування постанови Головного управління Держпраці у Київській області про накладення штрафу. Це означає, що виграти справу в адміністративному процесі проти органу державної влади цілком реально, якщо в цьому Вам допомагають професіонали своєї справи.

Звертаючись за кваліфікованою юридичною допомогою, Ви захищаєте свій бізнес. А тоді ми захищаємо його разом.

KDK Partners - з турботою про свого клієнта.

100 переглядів0 коментарів
bottom of page