top of page
Пошук
  • Фото автораКДК Партнерс

Ігри розуму: 3 провадження, 93 судові засідання і 1 щасливий Клієнт

Оновлено: 20 лист. 2019 р.



Справа із кодовою назвою «Енерготех» розпочалася ще у 2014 році, а увінчалася успіхом лише у 2019. Юридична компанія «КДК Партнерс» включилася у гру, коли спір про стягнення з Клієнта грошових коштів був програний у трьох інстанціях, а недобросовісний кредитор ініціював банкрутство Клієнта з метою заволодіти його нерухомістю та іншими ліквідними активами.


Отож, почнімо спочатку. У справі № 909/415/14 позивач вимагав стягнення боргу з нашого Клієнта – ПАТ «Енергетичні технології» за договором генерального підряду. Одним із основних та беззаперечних аргументів на захист Клієнта (замовника) був пропуск строку позовної давності, адже з моменту виникнення права стягнення заборгованості минуло понад 3 роки. Дивно, чому за такий тривалий час, зі сторони підрядника не було жодної спроби стягнути заборгованість? Насправді все просто – оскільки боргу не існувало.

До слова, позов подано навіть не підрядником, а поручителем, про існування якого Клієнту не було відомо до початку відкриття провадження у справі. Набуття прав кредитора за договором генерального підряду поручитель (позивач) аргументував укладенням із підрядником сумнівного договору про зарахування зустрічних однорідних вимог.


Чимало зайвих маневрів, як для «добросовісного» кредитора. Мета одна – заплутати правосуддя так, щоб вже ніхто не розумів: хто, коли і кому винен. Правильна відповідь на будь-яке з цих питань могла стати ключем до вирішення всієї справи. Однак, не будемо вникати у тонкощі стосунків контрагентів. Ніхто не обіцяв грати по-чесному.


Перед нами постало чітке завдання: завадити неправомірному стягненню коштів по спірному зобов’язанні, маючи на руках лише:

- рішення про стягнення коштів з Клієнта, яке вступило в силу;

- ініційоване проти Клієнта провадження у справі N 910/5459/15-г про банкрутство;

- сумнівний договір між поручителем та підрядником про зарахування зустрічних однорідних вимог;

- серйозні наміри опонента збагатитися за рахунок нашого Клієнта.


Чи можливо щось вдіяти, коли здається, наче всі обставини проти Вас? Адвокати «КДК Партнерс» дають ствердну відповідь. Аби домогтися скасування рішення про стягнення коштів, довелося змінити поле бою та грати через інші провадження. Продумати всі ходи наперед: як свої, так і свого опонента.


Нами була розпочата паралельна гра на іншій шахівниці - у Господарському суді м. Києва порушено провадження у справі N 910/17107/15 за позовом нашого Клієнта про визнання недійсним договору про зарахування зустрічних однорідних вимог.


Спочатку судами першої та апеляційної інстанцій у задоволенні позову було відмовлено. Однак, коли 08.02.2017 Вищий господарський суд України скасував попередні судові рішення та передав справу для розгляду по суті в межах справи про банкрутство N 910/5459/15-г, пазли нарешті почали складатися. Оскільки станом на дату зарахування спливла позовна давність до основних вимог за договором генерального підряду, то укладення договору про зарахування відбулося всупереч вимогам закону (п. 4 ч. 1 ст. 602 ЦК України). Це стало підставою для прийняття судом ухвали від 30.05.2017 року про задоволення Позову та визнання договору зарахування недійсним.


Скільки б разів не оскаржувалась ця ухвала, врешті решт, вона набрала законної сили і набула преюдиційного значення. Це й стало «початком кінця» для наших опонентів, оскільки встановлені ухвалою обставини повторного доказування не потребували.


Після цього, основні юридичні баталії перемістились у справу № 909/415/14 про стягнення коштів, з якої, власне, все й почалось. Враховуючи визнання недійним договору про зарахування, зустрічні однорідні вимоги підрядника та поручителя за договорами поруки не зараховувались. Через це, поручитель більше не міг вважатись таким, що виконав зобов'язання на загальну суму 2 млн. грн. Отже, до поручителя права кредитора за договором генерального підряду не переходили. Ця обставина дозволила відкрити провадження з перегляду рішення у цій справі за нововиявленими обставинами.


Доводи наших адвокатів переконали суд у необхідності скасування рішення у справі №909/415/14 в частині стягнення заборгованості. Із скасуванням цього рішення зникли всі підстави для існування справи про банкрутство: не без перешкод, але провадження було припинено.


Доволі складно коротко описати історію 5-річної боротьби компанії за життя. Неможливо розповісти про всі труднощі й перепони, що виникали на шляху. Але важливо те, що зрештою, інтереси Клієнта були захищені і він спокійно продовжує здійснювати свою діяльність. У той час як Юридична компанія «КДК Партнерс» відкрита для нових клієнтів та завжди готова захистити Ваш бізнес.

120 переглядів0 коментарів
bottom of page