top of page
Пошук
  • Фото автораMykhailo Krekin

Отримання грошової допомоги 15 000 000,00 грн. для сімей загиблих військових


Сім’я кожного військового, який загинув, захищаючи Батьківщину під час повномасштабної війни, має право отримати компенсацію — одноразову грошову допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень. Це право забезпечує постанова Кабінету Міністрів України № 168 від 28 лютого 2022 року.


Така грошова допомога розподіляється рівними частками на всіх отримувачів, передбачених Законом України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». До них, зокрема, належать:

• батьки

• один з подружжя, який не одружився вдруге

• діти, які не досягли повноліття

• діти, старші 18 років, якщо вони або інваліди дитинства, або здобули інвалідність до досягнення ними повноліття

• утриманці загиблого.


Підготовка та подання документів, необхідних для отримання допомоги є досить тривалим та складним процесом.


Документи для виплати одноразової допомоги приймає відповідний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП).

До заяви про виплату грошової допомоги додаються документи на підтвердження факту родинних зв’язків з військовослужбовцем або факт перебування на його утриманні, свідоцтва про смерть військовослужбовця.


Крім того, у військовій частині, де служив загиблий, необхідно отримати документи про виключення військовослужбовця зі списків особового складу у зв’язку із загибеллю, про причини та обставини загибелі військового, витяг з особової справи про склад сім’ї загиблого, грошовий атестат з інформацією про розмір виплаченої на дату загибелі військовослужбовця додаткової винагороди та ін.

Після обробки усі копії документів завіряють у ТЦК СП, та направляють до Департаменту соцзабезпечення Міноборони, де спеціальна Комісія з розгляду питань, пов’язаних із призначенням і виплатою одноразової допомоги розглядає та ухвалює рішення про призначення компенсації або про відмову у виплаті.


У разі схвального рішення, розглянуті Комісією документи, затверджує міністр оборони України. Лише після цього кошти для виплати компенсації у розмірі 15 млн гривень перерахують на рахунок Командування Сухопутних військ ЗСУ, звідки вони розподіляються уже на рахунки членів сім’ї загиблого через обласні ТЦК СП.


Рішення про відмову виплачувати компенсацію у розмірі 15 млн гривень, це рішення можна оскаржити у суді.


Відчуваючи біль втрати, дуже непросто подолати всю бюрократичну процедуру для отримання допомоги від держави. Команда KDK Partners допоможе правильно зібрати, підготувати та подати документи на кожному етапі. А якщо у виплаті допомоги буде безпідставно відмовлено – добитися справедливості у суді.


Адвокат,

Михайло Крекін

17 переглядів0 коментарів
bottom of page